28.4.06

Zatykani v Belorusku se stava normalnim jevem

Rezim Lukasenka prechazi dalsi hranice. Zatyka a zatyka dalsi lidi. Svetova media dnes informuji o zatceni Milinkevice. Je to pochopitelne, Milinkevic vystupuje jako reprezentant demokratickych sil, proto si toho mnozi vsimnou. Mene si media vsimaji zatceni spousty obycejnych lidi. V Belorusku se to stava beznou zalezitosti. Jako napriklad dnes. Mladi lide u budovy Nejvyssiho soudu ctou nahlas knizky beloruskych spisovatelu. Probiha akce-flashmob na podporu svazu beloruskych spisovatelu. V Nejvyssim soudu se prave rozhoduje o jeho likvidaci. Pridou policajti v civilu a odvezou na polici 8 lidi. Normalka. Mezi mladyma se to stava i znamkou urcite prislusnosti k elite. Byl(a) jsi uz ve vazbe? Zmlatili Te ty hajzly?

V ceskych podminkach to zni trochu neuveritelne. Ale v Belorusku dnes rezim brutalne zasahuje do osudu z meho hlediska nejlepsich lidi, tech kdo to jeste nevzdal, neodjel, nevykaslal se na boj s diktaturou. Lidr "mlade fronty" Zmicer Daskevic vcera byl znovu odsouzen na 14 dnu vazby, ucast v nepovolene akci. To jsou bezne paragrafy - ucast v nepovolene akci, konani jmenem nezaregistrovane organizace, chuliganstvi, sproste nadavky. Ty sproste nadavky jsou zajimave. Predstavte si - jdete po ulici, stavi se vedle vas auto, vyskacou 3 policajti a silou vas donuti nasednout. Odvezou vas do vazby, cestou zmlati anebo jeste pri nastupu do auta a ten samy nebo dalsi den jste u soudu. Policajti co vas zatkli svedci o tom jak jste sproste nadaval a kladl odpor prislusnikum. Soudce rozhodne - 15 dnu vazby, dalsi...

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

To jsou sice individuálně bolavé nezákonnosti, ale vzhledem k blížícímu se konci režimu efemérní věci.

Chci vědět, jak hodlá opozice přeměnit stát na stát právní, co konkrétně pro to chce dělat, chci vědět, jaké ekonomické reformy plánuje, co konkrétně. Jak si představuje budoucnost země, pokud jde o vnitřní a vnější bezpečnost, co se všemi těmi kágébáky, soudci... Co s Jamalem, co s energetickou bezpečností Jak restrukturalizovat průmysl, co s měnou...?

Tisíc a jednu věc chci vědět. Tak sebou hoď, bloggere. :o)

Tom

Unknown řekl(a)...

Tome, tyto veci me taky zajimaji, a take mam sve obavy. V pripade, ze byste sebou hodil a pripravil zajimavy material rad ho zverejnim na tomto blogu. ;)

Z meho subjektivniho pohledu beloruska opozice neni jednotna, jsou ruzne predstavy o dalsim vyvoji a reseni konkretnich otazek. Je take mnoho rizik. Obavam se, ze ta cesta nebude lehka. Avsak je treba necim zacit. Blizici se konec rezimu je v teto chvili vec mnohem efemernejsi nez individualni tragedie tisicu lidi. Bohuzel.

Anonymní řekl(a)...

Я извиняюсь, но, по-моему, Вы допускаете ошибку. Могу это доказать.
[url=http://mastervoda.ru/]система трудового права[/url]

Anonymní řekl(a)...

Извините, очищено