15.4.06

Michail Marynic je na svobode

Byvaly ministr, byvaly velvyslanec v Lotyssku a radni hlavniho mesta Minsk 14. dubna 2006 byl osvobozen z vezeni, 4 dny po tom jak Lukasenko slozil prisahu. Byl zatcen pred 2 lety a odsouzen v prosinci 2004. Za co? Pry ukradl nejake pocitace a kancelarskou techniku. Dokonce ne on sam, ale obcanske sdruzeni "Podnikatelska iniciativa", kterou vedl. Komu ze to ukradli? Podle soudce velvyslanectvi USA. Pricemz velvyslanectvi spojenych statu nemelo zadne vytky, nic jim nechybelo a nic po Marynicovi nechtelo.

Zni to nejak divne, ze ano? Mozna trochu jasnosti doplni dalsi fakta. V roce 2001 se totiz Marynic zapojil do prezidentskych voleb, coz se urcite nelibilo diktatorovi. Behem kriminalniho vysetrovani se v mediich objevovala informace o dalsich dukaznych materialech - nezdanene penize, neevidovane zbrane a ukradene tajne dokumenty. Nakonec zvitezila verze s kradezi pocitacu a kancelarske techniky. 66-lety Michail Marynic ve veznici mel mrtvici, ale ted je naladen optimisticky. Prece jenom je na svobode!

Podle Marynice ho chteli ve veznici zlikvidovat. Odebrali mu potrebne leky, vytvareli vsemozne prekazky, aby ty leky nedostal, zdzovali jeho presun do nemocnice.

Po rekonvalescenci je odhodlan se znovu zapojit do zivota, vcetne politiky. Pokud se tak stane demokraticka opozice ziska zpet silneho hrace. Michail Marynic je velmi dobre vdelany clovek s mnohaletou praxi v politice a dobrymi kontakty uvnitr a za hranicemi Beloruska.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Daragoj Michail X. Marynič!
U vas reká - nět?
Vazmýtě karablí-flagy...
Mjače plastikovyje...