12.2.07

Lukashenko goes west

Problemy spojene se zvysenim cen na plyn a naftu silne ochladily vztahy Lukasenko a Putina. Nepomohla stara demagogie a politika "levny plyn za polibky". Zda se, ze iluze obnoveni CCCP dostala dalsi ranu.

Prestoze EU v tomto roce zbavila Belorusko obchodnich preferenci, v soucasne dobe muzeme pozorovat jakysi flirt mezi Lukasenko a europske politiky. Navenek to vypada, ze posledni diktator Europy nastoupil cestu M. Kaddafi, cestu usmireni se Zapadem a navraceni vyhod spoluprace. V rozhovoru pro Reuters se dokonce Lukasenko nechal slyset o chybach ve sve zahranicni politice. Ze pry byla jednovektorova, zamerena pouze na Rusko.

"Ekonomicky zazrak" Beloruska trochu ztraci svou zarivost. A tak se zkousi zahravani si se Zapadem, vlastne jenom s Europou. Americka politika je v teto otazce prilis jednoznacna. Europsti urednici vsak radeji smlouvaji, hledaji kompromisy, dialog atd. atp. Mezitim ve veznicich Beloruska jsou politicti vezne, teror proti mladezi pokracuje.

Co myslite? Existuje nejaka moznost neco vyjednat u Lukasenko? Ma to nejaky smysl? Treba by mohl pustit par veznu za obnoveni obchodnich preferenci :)

Žádné komentáře: