20.7.07

Polsko otevira svuj pracovni trh pro Belorusy, Rusy a Ukrajince

Znowelizowane rozporządzenie (§2 pkt 27) przewiduje możliwość wykonywania pracy przez cudzoziemców – obywateli państw sąsiadujących z Polską (dotyczy to Białorusi, Rosji i Ukrainy) bez zezwolenia na pracę w okresie do trzech miesięcy w ciągu kolejnych sześciu miesięcy, pod warunkiem posiadania przez nich oświadczenia polskiego pracodawcy o zamiarze powierzenia wykonywania pracy, które to oświadczenie jest rejestrowane w powiatowym urzędzie pracy, właściwym ze względu na siedzibę/miejsce zamieszkania pracodawcy. vice...

Osobne si myslim, ze je to krok spravnym smerem, ktery ukazuje, ze
- kdyz se chce tak to jde
- na ministerstvu prace v Polsku se umi postarat o svuj trh prace

V CR davno nazrava problem nedostatku pracovni sily. Je sice skvele, ze nezamestnanost klesa, ale na druhe strane omezeny zdroj pracovni sily na trhu muze vyznamne omezit jak podnikani tak i investice. A to nemluvim o cene. Nechceme to v CR vyuzit take, zustaneme pozadu za Polaky v otazce pritahovani kvalifikovanych lidi z vychodu? Docela by me zajimalo, zda existuje nejaka oficialni pozice ceske vlady v teto otazce a zda se tim vubec nekdo zabyva.

15.7.07

Fronty na Ceske ambasade v Belorusku

Chce-li obcan Beloruska navstivit Ceskou republiku, musi mit vizum. Aby dostal turisticke vizum potrebuje zaridit pozvani z CR. Aby obcan CR ziskal na cizinecke policii pozvani potrebuje vypis z banky o tom, ze ma na uctu alespon 50000,- Pak jeste na cizinecke policii vystat frontu. Mimochodem je lepsi tam prijit rano, protoze brzy dochazeji listecky a pokud pridete 3 hodiny pred uzavrenim, mate nejspise smulu. Stravite ten zbyvajici cas cekanim s nadeji, ze pocitac zase zacne listecky vydavat. Mozna zacne, mozna ne. To, ze se tam jeste podepisuje jakesi prohlaseni o zdravotnim pojisteni je vice mene detail.

Az pozvani mate, je problematicky ho dorucit adresatovi do Beloruska. Nejlepe vlakem s rozumnym uplatkem pruvodcimu. Postou by to trvalo alespon 2 tydny a hlavne je velke riziko, ze dopis vubec nedoruci. To se mi jednou stalo tento rok. Od te doby radeji tim vlakem.

A az konecne to pozvani ma stastny Belorus v rukach, jde na ceskou ambasadu v Minsku. No a to je dalsi prekvapeni, kvuli kteremu dnes pisu. Tam jsou zase obrovske fronty. Ceka se nekolik dnu i pres noc. Ambasada vyrizuje pri nejlepsim 20 zadosti o vizum denne. Dnes, dle infromaci belradio.fm, ve fronte ceka okolo 200 lidi. To je fronta na podani zadosti. Po podani zadosti probiha vyrizovani zhruba tyden. A jeste 1 detail... zadost o vizum nelze stahnout a vytisknout z internetu. Jedna se o zvlastni formular s vtistenym do nej razitkem. Casu na vyplnovani 4 stranek osobnich udaju je vsak dost. Pokud by neco chybelo, zadatel muze zajit domu a potrebne udaje sehnat. Vetsinou to stejne dopadne tak, ze se ve fronte vystridaji kamaradi a clenove rodiny.

Existuje pak jeste 1 moznost, vyridit vizum na Ukrajine anebo v Polsku, ale o tom zatim moc nevim. Mozna napisu priste.