7.11.07

Tichy belorusky teror s podporou ceskych komunistu

Zmicer Daskevic (26 let) je mlady aktivista beloruske organizace Mlada Fronta. Pred rokem dostal 1,5 roku vezeni za "cinnost jmenem nezaregistrovane organizace". Ano, v Belorusku existuje takovy nesmyslny paragraf. Pouzili ho nekolik krat, vetsinou vuci lidem, kteri maji urcitou vahu a predstavuji realne ohrozeni. Pro mene vyznamne ucastniky demonstraci a prudice rezimu obvykle pouziji pokutu anebo nekolik dnu vazby za mensi administrativni prestupky. Daskevic dostal rok a pul natvrdo. To o necem svedci. Nemluvime pritom o nejakem teroristovi, zadne vybuchy nebo nasili, Daskevic je hluboce verici krestan.

To je vsak pro rezim malo. Rozhodli se, ze ho uplne zlomi. Anebo se o nicem nerozhodli, proste sluzebnikum rezimu leze na nervy vnitrne svobodny clovek se silnymi moralnimi zasadami. A tak se objevila nova kriminalni zprava - odmitnuti spoluprace pri vysetrovani jeho kamaradu. Soud se uskutecni 9. listopadu, tento patek.

Mezitim, soudruh Filip, jako mistopredseda ceskeho parlamentu na "soukrome" navsteve Beloruska v beloruskem parlamentu vyklada o druzbe a porozumeni mezi nasimi zememi. Belorusko pro ceske komunisty prece pro ceske

Odkazy:
* Amnesty International upozorňuje na případy běloruských politických vězňů
* Poslanecky klub KSCM: Návštěva Vojtěcha Filipa v Bělorusku
* IHNED: Filip v Bělorusku jednal s místními komunisty

Žádné komentáře: