29.12.07

Oslavy Noveho roku jsou pripravene


Vetsina lidi v Belorusku neslavi Vanoce, ale Novy rok. Vanoce ale uz existuji a uznavaji se dvoje - katolicke 24.prosince a pravoslavne 7.ledna. Mimochodem 14. ledna jeste existuje tzv. "stary Novy rok" Tento fakt je spojen s tim, ze Velka Rijnova Socialisticka Revoluce probehla 7.listopadu. A tenkrat ten bordel zacal, anebo jeste drive?

Preji Vam vsem v roce 2008 co nejmene zmatku, co nejvice tvorivosti a bohatstvi!

Doufam, ze si Belorusko v pristim roce otevre cestu do Evropy a zbavi se tyranii kolchozne diktatury.

21.12.07

Teror pokracuje - Finkevic dostal 1,5 roku vezeni

Minuly rok na jare jsem psal o tom jak Artur Finkevic byl odsouzen ke 2 rokum omezeni svobody za politicky nadpis grafiti behem predvolebni kampane.

Ale to je pro Lukasenkovou dikaturu malo. Proto na nej byla otevrena dalsi kriminalni zprava za poruseni rezimu v napravnem zarizeni. Vcera probehl dalsi soud a kluk vyfasoval dalsi rok a pul vezeni natvrdo. Pritomni lidi byli z toho v soku a depresi. Nepomohly zadne demonstrace pred budovou soudu. Poruseni rezimu skutecne byly, ale to jsou naprosto bezne veci v zarizenich tohoto typu. Trest se pouziva pouze pro nepohodlne lidi jako Artur.

Pred soudem mu KGB-ak nabidnul aby si zvolil - bud spoluprace anebo vezeni. Jak v Matrixu - cervena pilulka nebo modra. Existovala jeste 1 moznost - uprchnout pres hranice s Ruskem. Omezeni svobody neni vezeni, jsou tam mozne i vychazky a tak by se jeste dalo utect.

Ted uz to nejde. Volba byla udelana. Rezim vynesl dalsi nelidsky rozsudek nad osudem mladeho cloveka. Jeden a pul roku vezeni. V dobe oslav vstupu CR do Schengenu, v Belorusku je smutek.

13.12.07

19-lety Fedaruk brutalne zmlacen specnazem behem vcerejsi demonstrace

V teto chvili je v nemocnici a uz muze potichu mluvit. Vcera behem demonstrace "Za nezavisle Belorusko" ho vojak specnazu hodil hlavou na beton. Fasisticke hovada v uniforme ho pak domlatily kanadama do bezvedomi. Otres mozku, zraneni lebky a vnitrnich organu.

Fedaruk byl nejdrive dlouho v bezvedomi a trasl se v soku z bolesti. V nemocnici, kam ho privezla sanitka, se probral ale na nic nereagoval a nebyl schopny mluvit. Ted uz alespon septa. Ma vazne zraneni a vysetreni pokracuji. Zustava minimalne nekolik dnu v nemocnici.


Zmicer Fedaruk nebyl jediny, kdo se se zranenim dostal vcera do nemocnici. Demonstrace byla spojena s navstevou Putina Beloruska. Opozice je velmi znepokojena pravdepodobnou anexi Beloruska Ruskem. Fedaruk byl take jednim z ucastniku nedavneho setkani beloruske opozice s prezidentem Bushem v USA.