21.2.07

Stranky Občanské Bělorusko - www.civicbelarus.eu

V lednu 2007 byly spusteny stranky Občanské Bělorusko - www.civicbelarus.eu

Na stránkach se uvádí:

Mezinárodní sdružení Občanské Bělorusko bylo založeno v roce 2004 s cílem všestranně podporovat demokratické iniciativy a rozvoj občanské společnosti v Bělorusku.

Sdružení usiluje o podporu nevládních a neziskových organizací v Bělorusku, včetně těch občanských iniciativ, které byly režimem Alexandra Lukašenka zbaveny možnosti působit legálně. Cílem sdružení je podporovat rozvoj běloruských nevládních organizací a rozvíjet jejich vzájemnou spolupráci s českými partnery. Občanské Bělorusko též usiluje o přenos české zkušenosti se společenskou a politickou transformací do Běloruska.

Zakladatelé a členové sdružení

* Václav Havel, bývalý prezident České republiky
* Anna Šabatová, zástupkyně veřejného ochránce práv České republiky v letech 2001 až 2006
* Igor Blažević, ředitel Centra pro demokracii a lidská práva společnosti Člověk v tísni
* Jan Ruml, právník, bývalý ministr vnitra a senátor
* Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí České republiky, bývalý předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu České republiky (Po dobu výkonu funkce ministra zahraničních věcí České republiky se vzdal práv a povinností spojených s výkonem funkce člena sdružení.)
* Tomáš Pojar, bývalý ředitel společnosti Člověk v tísni, první náměstek ministra zahraničních věcí České republiky (Rezignoval na členství vzhledem k výkonu funkce ve státní správě.)

15.2.07

Likvidace podnikatelu - UKAZ c. 760

Vite, ze se zakony v Belorusku pisou hlavne v administraci prezidenta? Jo, je tam i parlament, ktery taky nejake zakony produkuje. Ale podle beloruske ustavy dekret prezidenta ma vetsi moc nez zakon! Tudiz, pokud je zakon a dekret v rozporu, pak plati ten dekret. Skvely nastroj pro udrzeni diktatury, co rikate?

A tak se jednim ze znamych poslednich dekretu stal dekret c.760 (odkaz v rustine) vydany v prosinci 2006. Pise se v nem doslova "Cinnost individualniho podnikatele od 1 ledna 2008 se muze vykonavat pouze se zapojenim rodinnych prislusniku a blizkych pribuznych (manzel (manzelka), rodice, deti, nevlastni rodice, nevlastni deti, sourozenci, ded, babka, vnuci)."

Znamena to v podstate, ze zivnostnici nebudou moci zamestnavat cizi lidi, ale pouze cleny rodiny a pribuzne. Mate-li zamestnance jako zivnostnik, bud je musite vyhodit, anebo zaregistrovat pravnickou osobu. Anebo pak existuje jeste 1 reseni - mnohozenstvi a adopce zamestnancu :)

Pekne to vymysleli. Proc? No asi proto, aby ty zavsivene blechy (takhle Lukasenko kdysi pojmenoval podnikatele) to nemely az tak jednoduche.

12.2.07

Lukashenko goes west

Problemy spojene se zvysenim cen na plyn a naftu silne ochladily vztahy Lukasenko a Putina. Nepomohla stara demagogie a politika "levny plyn za polibky". Zda se, ze iluze obnoveni CCCP dostala dalsi ranu.

Prestoze EU v tomto roce zbavila Belorusko obchodnich preferenci, v soucasne dobe muzeme pozorovat jakysi flirt mezi Lukasenko a europske politiky. Navenek to vypada, ze posledni diktator Europy nastoupil cestu M. Kaddafi, cestu usmireni se Zapadem a navraceni vyhod spoluprace. V rozhovoru pro Reuters se dokonce Lukasenko nechal slyset o chybach ve sve zahranicni politice. Ze pry byla jednovektorova, zamerena pouze na Rusko.

"Ekonomicky zazrak" Beloruska trochu ztraci svou zarivost. A tak se zkousi zahravani si se Zapadem, vlastne jenom s Europou. Americka politika je v teto otazce prilis jednoznacna. Europsti urednici vsak radeji smlouvaji, hledaji kompromisy, dialog atd. atp. Mezitim ve veznicich Beloruska jsou politicti vezne, teror proti mladezi pokracuje.

Co myslite? Existuje nejaka moznost neco vyjednat u Lukasenko? Ma to nejaky smysl? Treba by mohl pustit par veznu za obnoveni obchodnich preferenci :)